09
Styczeń

Tarta z roquefortem i porami

Przepis Agnieszki Kręglickiej na tartę z roquefortem i porami znalazłam na portalu kuchnia.tv

Tartę możemy podać jako ciepłą przystawkę lub jako dodatek do drugiego dania, np. do pieczonego łososia.

Ciasto
1,5 szklanki mąki
6 łyżek masła
6 łyżek roqueforta (lub inny ser blue)
Nadzienie
4 pory
4 łyżki masła
2 szklanki śmietany kremówki
2 jajka
pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Z mąki, zimnego masła i zimnego sera zagnieść ciasto. Dolewać zimnej wody, jeśli jest za suche. Wyłożyć ciastem formę do tarty, podziobać spód widelcem, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na maśle usmażyć pory. Dodać śmietankę i gotować 20 minut, aż masa zgęstnieje, doprawić i schłodzić. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut podpiec pusty spód do tarty (zakryć ja folią aluminiową i wysypać fasolą). Do porów wbić jajka i wymieszać. Wyłożyć masę porową na ostudzony kruchy spód i piec razem, aż wierzch się zrumieni.

Przygotowując kruche ciasto, masło z mąką rozcieram palcami, zamiast je siekać.
W tym przepisie nie trzeba solić ciasta, gdyż dodajemy słony ser.
Do nadzienia pokroiłam w plasterki 4 średniej wielkości pory (0,5 kg).
Doprawiłam farsz gałką muszkatołową – starłam pół niewielkiej kulki.
Zamiast jednej dużej tarty możecie upiec kilka mniejszych tartaletek.

Przepis  nieskomplikowany, ale czasochłonny (1h15 min.) ze względu na dwukrotne pieczenie (zapiekanie spodu -15 min. i pieczenie tarty -20 min.) oraz chłodzenie ciasta (po zagnieceniu ciasta i przed nałożeniem farszu).

Polecam jako ciepłą przekąskę.

Dodaj do:
TwitterTwitterWykopMySpaceUstaw opisPingerDiggGoogle bookmarksRedditStumbleuponTechnoratiYahoo buzzDelicious

Jedna odpowiedź do wpisu “Tarta z roquefortem i porami”

  1. Karolina pisze:

    Smakowicie brzmi i wygląda. Miło byłoby wiedzieć jaki jest mniej- więcej koszt ugotowanej potrawy. Si ju:)



Zostaw odpowiedź