22
Luty

Ciasto kawowe z kwaśną śmietaną

Przepis na ciasto kawowe znalazłam w książce Kurta Schellera pt. Szefa kuchni wędrówki po świecie. Autorem przepisu jest jednak Ferdinand Metz – były prezes Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni. W Stanach Zjednoczonych ciasto podawane jest w filiżankach.

Na kruszonkę:
3/4 szklanki białej mąki
3/4 szklanki cukru białego
pół szklanki cukru brązowego
2 łyżki cynamonu w proszku
200 g posiekanych orzechów laskowych
40 g masła

Na ciasto:
250 g masła w kostce, niezbyt zimnego
4 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
laska wanilii – same nasiona
2 1/4 szklanki mąki
1 1/4 szklanki cukru
łyżka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki kawy instant + 50 g gorącej wody


Na kruszonkę połącz mąkę, cukier biały i połowę brązowego. Oddziel ćwierć szklanki tej mieszanki i przesyp do osobnej miski. Wsyp resztę cukru brązowego – oto streusel, środek ciasta. Do pozostałej masy dodaj masło, cynamon i orzechy laskowe. Ściśnij wszystko szybko kilka razy.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C
. Wysmaruj formę do pieczenia
40 g masła. Wymieszaj jajka z wanilią i 150 ml śmietany. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Posyp solą, dodaj kawę i mieszaj około 20 sekund. Dodaj masło oraz resztę śmietany i miksuj. Powinieneś otrzymać gładkie ciasto. Dodawaj jajka w trzech etapach – najpierw niewiele, później nieco więcej , a resztę na koniec. Połącz, najlepiej rękoma, nie robotem. Trwa to trochę dłużej. Następnie porządnie ubij i ponownie zmiksuj za pomocą robota, aż do uzyskania nieco puszystego i bladego ciasta.
Do formy włóż 3/4 ciasta oraz streusel bez masła. Na wierzchu ułóż resztę ciasta oraz streusel z orzechami, masłem i cynamonem i włóż do piekarnika na 45 minut. Ciasto może potrzebować jeszcze 5-10 minut dopieczenia. Następnie zostaw je na co najmniej pół godziny w formie do wystygnięcia. Wyjmij ciasto, przechylając formę do góry nogami. Połóż na kratce kuchennej i odstaw do ostygnięcia. Jeśli już nie możesz wytrzymać, jedz ciasto jeszcze ciepłe. Podawaj z bitą śmietaną wymieszaną z kwaśną śmietaną, położoną obok.

Ciasto jest wilgotne w środku i ma chrupiącą orzechową kruszonkę. Jednakże 40 g masła w stosunku do proporcji pozostałych składników kruszonki to według mnie za mało, bo masło rozpuszczając się nie wiąże wystarczająco składników i kruszonka jest za sypka. Proponuję Wam zamiast mieszać masło ze streuselem, zetrzeć na tarce  zamrożone wcześniej masło na wierzch kruszonki tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika.  Rozpuszczając się, masło wsiąknie w kruszonkę i ją zwiąże.
Ciasto piekłam 1 godzinę w tortownicy o średnicy 24 cm. Dzięki temu nie musiałam przechylać formy – i dobrze, bo cała kruszonka  spadłaby z ciasta.

Ciasto jest smaczne, ale dość kaloryczne. Warto jednak zapomnieć na chwilę o liczeniu kalorii (jeżeli liczycie – ja nie :-)) i skosztować tej pochodzącej
z USA bomby kalorycznej.

Dodaj do:
TwitterTwitterWykopMySpaceUstaw opisPingerDiggGoogle bookmarksRedditStumbleuponTechnoratiYahoo buzzDelicious

Jedna odpowiedź do wpisu “Ciasto kawowe z kwaśną śmietaną”

  1. Karolina pisze:

    Jeśli chodzi o kalorię- ten nie liczy kto nie musi:)Ciasto pyszne, zjedzone w możliwie najlepszym towarzystwie. Enjoy !!!



Zostaw odpowiedź