06
Luty

Coq au vin według Magdy Gessler

W książce Magdy Gessler „Kocham gotować. Przepis na życie” znalazłam przepis na Coq au vin. To francuskie danie z kurczaka duszonego
w  czerwonym lub białym winie.

Na samym wstępie odradzam Wam korzystanie z naczynia żaroodpornego
i stawiania go  na „średnim ogniu”, jak w przepisie proponuje Magda Gessler. Ja musiałam podjąć dwie próby przyrządzenia tej potrawy, bo naczynie żaroodporne pękło i wylądowało wraz  z  kurczakiem w koszu na śmieci,
a ja miałam dodatkowe sprzątanie kuchni… Do przygotowania tej potrawy polecam garnki Ingenio, na których usmażycie, jak również upieczecie kurczaka.

8 pałeczek kurzych (udka bez bioder)
sól morska

czarny pieprz
25 g jasnej mąki
150 ml oleju roślinnego
20 g niesolonego masła
200 g posiekanych szalotek
200 g pieczarek w plasterkach
2 g świeżych listków tymianku
300 ml czerwonego wina
300 ml rosołu z kury
łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Nagrzewamy piekarnik do 180ᴼC. Wkładamy kurze pałeczki do miski, doprawiamy solą (6g), pieprzem świeżo zmielonym w młynku (4-6 przekręceń), nacieramy mąką. Umieszczamy na tacy i usuwamy nadmiar mąki. Naczynie żaroodporne kładziemy na średnim ogniu, rozgrzewamy w nim olej. Smażymy kurczaka na złoto około 5 minut.
Wyjmujemy kurczaka z powrotem na tacę. Rozpuszczamy masło, łączymy
z olejem, w którym smażył się kurczak, smażymy szalotki na średnim ogniu, około 3-4 minut. Dodajemy pieczarki, tymianek, gotujemy przez następne
2 minuty, do momentu, aż grzyby nabiorą złocistego koloru. Dodajemy mąkę strzepaną wcześniej z kurczaka, gotujemy, mieszając przez 2 minuty. Potem dolewamy wino i rosół. Dodajemy połowę pietruszki, zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Do sosu wkładamy kurczaka, przykrywamy folią i pieczemy przez 45 minut w gorącym piekarniku. Podajemy posypane natką pietruszki.


Francuzi do przyrządzenia tego dania używają zamiast Burgunda również lokalnych win.  Dlatego czerwonego Burgunda, który jest  stosunkowo drogi (od 50 zł), możecie zastąpić innym wytrawnym winem – ja dodałam Merlot (zapłaciłam 25 zł).

Rosół z kury możecie przygotować wcześniej lub użyć kostki rosołowej (polecam w ostateczności).
Margaryny i produkty masłopodobne zawierają sól, wybierajcie więc masło typu extra z 82% zawartością tłuszczu.

Poza przygodą z naczyniem żaroodpornym, nie miałam więcej niespodzianek z przygotowywaniem tego dania. Przepis na kurczaka w czerwonym winie
z książki Magdy Gessler jest prosty, a przyrządzenie potrawy zajmuje ok 1 h (w tym pieczenie 40 minut).

Polecam ze świeżą bagietką, którą można maczać w winno-pieczarkowym sosie.

Wkrótce sprawdzę przepis na Coq au vin Kurta Schellera, który radzi zamarynować wcześniej mięso w winie – zanosi się na pijanego kurczaka…

Kocham gotować. Przepis na życie

Dodaj do:
TwitterTwitterWykopMySpaceUstaw opisPingerDiggGoogle bookmarksRedditStumbleuponTechnoratiYahoo buzzDelicious


Zostaw odpowiedź