Luty
Serowe grzanki Roberta Sowy
Przepis na Grzanki z serem brie i pikantną gruszką znalazłam na stronie Mistrza Sowy.
Zaintrygowała mnie ta pikantna gruszka – i słusznie.
Połączenie chilli, imbiru i słodkiej gruszki jest genialne. Do tego rozpływający się ser brie na grzance – polecam.
Poniżej składniki na 4 porcje, ale ja użyłam połowy proporcji – wyszło 9 grzanek.
500 g pokrojonego w cienkie plastry sera Brie
2 bagietki
1 ząbek czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
Pikantna gruszka:
2 duże słodkie gruszki bez skóry i gniazd nasiennych
1 szklanka soku gruszkowego
50 g obranego i pokrojonego w cienkie paseczki świeżego imbiru
1 mała, pokrojona w cienkie paseczki ostra czerwona papryka
100 g cukru
Sok z gruszek gotować ok. 15 min z imbirem, cukrem i paseczkami pikantnej papryki. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać pokrojoną w kostkę lub plastry gruszkę
i gotować 2 minuty. Bagietkę pokroić w poprzeczne długie plastry i zapiekać
w piekarniku do momentu, aż lekko stwardnieje. Podpieczoną bagietkę natrzeć
z obu stron ząbkiem czosnku i polać delikatnie oliwą z oliwek. Na grzankach ułożyć ser Brie i zapiekać je ok. 8 minut
w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Tak przygotowane gorące grzanki podawać z umieszczoną na wierzchu pikantną gruszką.
Żeby nie przesadzić z ilością oliwy, warto zaopatrzyć się w specjalny spryskiwacz do oliwy lub użyć pędzelka. Zamiast świeżego imbiru, użyłam suszonego – oby tylko nie był mielony. Czosnku można użyć więcej –
w zależności od wielkości ząbka i gustu – ja użyłam 2.
Polecam grzanki jako szybką przekąskę – czas przygotowania 30 minut.
Pyszne były… Prosimy o więcej 🙂
Więcej z cyklu „czwartkowe obiady” już wkrótce 😉
O matko, jakie to śliczne – apetyczne!!!