Lipiec
Koktajl z krewetek
Dawno temu miałam przyjemność pracować w kuchni w jednym z 5* warszawskich hoteli. Sałatka ta (bynajmniej nie napój 😉 ) była tam serwowana w ćwiartkach pomidorów jako wykwintna przekąska.
Ponieważ ilości jakie tam przygotowywałam nie odpowiadają domowym realiom, poniżej podaję składniki na 4 porcje.
200 g krewetek koktajlowych mrożonych
1/2 papryki czerwonej (ok. 120g) pokrojonej w drobną kostkę (1x1cm)
1/2 papryki żółtej (ok. 120g) pokrojonej w drobną kostkę (1x1cm)
1 zielony obrany ogórek, bez pestek (ok. 150g) pokrojony w drobną kostkę (1x1cm)
2 łyżki posiekanego koperku
10 pomidorków koktajlowych (200g) pokrojonych na ćwiartki
4 łyżki majonezu
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki soku pomarańczowego
kilka kropli tabasco
Krewetki rozmrażamy i pomimo, że takie krewetki nadają się do spożycia zaraz po rozmrożeniu, ja przelewam je jeszcze gorącą wodą z sokiem z cytryny. Można również użyć krewetek z zalewy. Pamiętajcie, żeby na krewetkach nie było śladu skorupki – czasem pomimo ich niewielkich rozmiarów, może się zdarzyć, że na ogonku zostanie reszta pancerza.
Do krewetek i pokrojonych warzyw dodajemy dobrze wymieszany sos (najlepiej połączyć wszystkie składniki sosu w słoiku wstrząsając nim energicznie kilka razy).
Taką sałatkę można podać od razu, ale ja wstawiam ją na 2 h do lodówki, żeby się „przegryzła”.
Przygotowanie sałatki jest banalnie proste, a elegancko podana, np.
w łódeczkach z pomidorów, cykorii czy awokado zachwyci nie tylko kolorami, ale i smakiem.
Smacznego!
Przystawka idealna…
Pyszny i bardzo lekki,
czas przygotowania-chwila… Koktajl pięknie wygląda podany w kielichu.