27
Wrzesień

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Jak byłam mała, pamiętam jak wspólnie z siostrą robiłyśmy ciasto o nazwie  zebra: lałyśmy na przemian na środek prodiża dwa kolory ciasta, a podczas gdy ciasto się piekło, my „wylizywałyśmy” jego resztki z misek :-). Przepis, który znalazłam w książce pt. Czekolada (którą zresztą otrzymałam od siostry i szwagra…), jest urozmaiconą wersją znanej mi z dzieciństwa zebry.

175g cukru pudru
175 g masła albo twardej margaryny
3 rozkłócone jajka
175g przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe przesianego kakao
2 łyżki stołowe mleka
2 łyżki stołowe soku pomarańczowego
skórka starta z 1/2 pomarańczy

Lukier
175 g cukru pudru
2 łyżki stołowe soku pomarańczowego
odrobina stopionej czekolady

1. Posmarować cienko tłuszczem głęboką, okrągłą formę o średnicy 20 cm.
2. Utrzeć na pulchną masę cukier z masłem albo margaryną. Stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać. Ostrożnie połączyć z mąką.
3. Podzielić masę na pół. Do jednej połowy dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać, aż składniki całkowicie się połączą. Do drugiej połowy dodać sok pomarańczowy i skórkę.
4. Nakładać łyżką na przemian obie masy i zamieszać szpikulcem, aby powstał efekt marmuru. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 25 minut, albo do chwili, kiedy ciasto będzie się uginać  przy dotknięciu.
5. Zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia, potem przełożyć na metalowa kratkę.
6. Przygotować lukier. Przesiać do miseczki cukier puder, wlać tyle soku pomarańczowego, aby powstała gładka masa. Rozprowadzić lukier na wierzchu ciasta i odstawić do zastygnięcia. Wyrysować linie ze stopionej czekolady, aby na wierzchu powstał ozdobny wzór.

Sposób mojej Mamy na sprawdzenie czy ciasto jest upieczone: wbijamy w środek ciasta drewniany patyczek i  jeżeli po wyjęciu jest suchy – ciasto jest gotowe, jak jest wilgotny – dajmy mu jeszcze parę minut w piekarniku.

Przepis jest prosty, a ciasto przygotowuje się szybko. A jeszcze szybciej się je zjada… Mmmmniam…

Dodaj do:
TwitterTwitterWykopMySpaceUstaw opisPingerDiggGoogle bookmarksRedditStumbleuponTechnoratiYahoo buzzDelicious


Zostaw odpowiedź