30
Październik

Zupa z dyni

Sezon dyniowy rozpoczęty, a Helloween już jutro! Zatem czas na jesienną zupę – krem z dyni.

Przepisu poszukałam na stronie kuchnia.tv, niestety po raz pierwszy się rozczarowałam – receptura tam podana odbiega od video-przepisu z programu Kuchnia francuska po prostu, prowadzonego przez kanadyjkę Laurę Calder.

Poniżej przedstawiam uzupełniony przeze mnie przepis ze strony kuchnia.tv.

2 kg dyni, pokrojonej i obranej ze skóry – Laura używa odmiany dyni letniej, która ma cienką skórkę
3 łyżki oliwy
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
2 listki laurowe
6 pokrojonych w kostkę plastrów wędzonego boczku
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka masła
1 szklanka wody lub bulionu
250 ml śmietany
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki crème fraiche lub kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Na blachę wrzucamy kawałki dyni i polewamy oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy gałązki świeżych ziół i listki laurowe. Mieszamy i pieczemy  1 godzinę, aż dynia będzie miękka. Podsmażamy boczek w garnku, wykładamy na ręcznik papierowy. Do tłuszczu, który został z boczku, dodajemy masło i podsmażamy cebulę. Kiedy dynia będzie już gotowa, dodajemy ją do garnka z cebulą – bez ziół i listków laurowych. Dolewamy wody lub bulionu i miksujemy. Następnie masę przecieramy przez sito. Mieszamy masę dyniową ze śmietaną, podgrzewamy delikatnie i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Rozlewamy zupę do miseczek. Każdą porcję dekorujemy kroplą kwaśnej śmietany, posypujemy chrupiącym boczkiem i  szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj do:
TwitterTwitterWykopMySpaceUstaw opisPingerDiggGoogle bookmarksRedditStumbleuponTechnoratiYahoo buzzDelicious

Jedna odpowiedź do wpisu “Zupa z dyni”

  1. Ania pisze:

    Zupka przepyszna! Prosimy o więcej 🙂



Zostaw odpowiedź