26
Listopad

Risotto grzybowe Ramseya

Uwielbiam risotto, a szczególnie to. Kremowe i aromatyczne. Pachnące jesienią i lasem. A do tego łatwe. Jedyna trudność polega na tym, że jak już zaczniemy je gotować, nie możemy go odstąpić na krok, bo cały czas trzeba mieszać, dolewać bulionu, mieszać… Ale warto poświęcić te 20 minut 🙂  Sezon na grzybobranie dobiegł końca, ale z pewnością znajdziecie świeże grzyby w dobrym supermarkecie. Zawsze możecie też użyć  mrożonych.

W książce Łatwe gotowanie Gordona Ramsey znalazłam ten oto przepis:

750 ml bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże szalotki, pokrojone w kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
200 g ryżu na risotto (krótkoziarnistego)
1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
sól morska. pieprz
100 g boczniaków, oczyszczonych i pokrojonych
100 g kurek lub innych grzybów,
oczyszczonych i pokrojonych
2 łyżki serka mascarpone lub śmietany kremówki
1 łyżka posiekanej trybuli lub posiekanego szczypiorku
2 łyżki świeżo startego parmezanu

Doprowadź bulion warzywny do wrzenia, a następnie postaw  na małym ogniu.
Rozgrzej w rondlu łyżkę oliwy, wrzuć szalotkę i smaż przez 2-3 minuty, aby zmiękła, ale nie straciła koloru. Dodaj seler i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Wsyp do rondla ryż i gotuj przez 2 minuty. Wlej wino i gotuj aż zostanie wchłonięte przez ryż. Następnie przy użyciu chochli dodaj trochę bulionu, wsyp kolendrę i gotuj, mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty.
Kontynuuj wlewanie bulionu, pozwalając ryżowi wchłonąć go zanim dodasz kolejną porcję. Ryż powinien być gotowany, aż stanie się al dente (czyli będzie ugotowany, ale sprężysty. Risotto powinno być wilgotne o kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pozostałą część oliwy rozgrzej w rondlu, dodaj pokrojone grzyby i gotuj, często mieszając, aż zmiękną. Wmieszaj je następnie do risotto.
Dodaj serek mascarpone lub kremówkę, wymieszaj. Podziel potrawę na porcje i rozłóż na płaskich talerzach. Posyp przed podaniem szczypiorkiem lub trybul e i parmezanem.

Do tego risotto użyłam mieszanki grzybów kurek, rydzów i prawdziwka. Pomimo, że risotto wyszło pyszne, nie mogłam się oprzeć i do mojego risotta dodałam łyżeczkę pasty truflowej. Po prostu rewelacja – spróbujcie sami! Zamiast pasty możecie podkreślić smak dodając  oliwy truflowej.

Dajcie znać czy łatwe gotowanie równa się smaczne? Ja jestem na tak!

Dodaj do:
TwitterTwitterWykopMySpaceUstaw opisPingerDiggGoogle bookmarksRedditStumbleuponTechnoratiYahoo buzzDelicious


Zostaw odpowiedź