18
Styczeń

Łosoś pieczony

Uwielbiam ryby, więc tym razem polecam Wam pysznego łososia pieczonego z warzywami.

Dla dwóch osób potrzebujemy:

2 filety z łososia bez skóry po 200g każdy
1 papryka – czerwona lub żółta
1 mała cukinia
1 marchewka
kilka różyczek brokułów
2 duże ziemniaki
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Z łososia usuwamy dokładnie wszystkie ości – najlepiej pęsetą. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą z oliwek.
Warzywa kroimy w dużą kostkę. Ziemniaki i marchewkę podsmażamy na oliwie z oliwek i dusimy przez ok 10 minut, aby odrobinę zmiękły – wymagają dłuższej obróbki cieplnej od pozostałych jarzyn i dzięki temu potem upieką się równomiernie.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki, marchewkę i pozostałe warzywa, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180ºC . Po 10 minutach wstawiamy również łłososia i pieczemy przez ok 20 minut. Łosoś nie może piec się za długo, bo będzie za suchy.

Danie idealne na szybki obiad. Smacznego!

Dodaj do:
TwitterTwitterWykopMySpaceUstaw opisPingerDiggGoogle bookmarksRedditStumbleuponTechnoratiYahoo buzzDelicious


Zostaw odpowiedź