10
Styczeń

Tosty z pieczarkami nadziewanymi serem ricotta i orzechami włoskimi

Pyszne grzanki z pieczonymi pieczarkami możecie szybko przygotować zarówno na śniadanie jak i podać na przystawkę.

Przepis pochodzi  z książki Zdrowa Kuchnia autorstwa Gordona Ramsay’a.
Smaczne i sycące. Polecam!

Dla czterech osób potrzebujemy:

oliwa z oliwek, do pokropienia
300g małych pieczarek, oczyszczonych
sól morska i czarny pieprz
350g sera ricotta
60g (ok. 4 łyżek) orzechów włoskich, posiekanych
1 gałązka oregano, posiekane tylko liście
2 łyżki startego parmezanu
8 kromek wieloziarnistego chleba żytniego lub innego ciemnego chleba na zakwasie

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią aluminiową i natłuść ją oliwą z oliwek. Na folii ułóż kapelusze pieczarek spodem do góry. Dopraw szczyptą soli i pieprzem.
W misce wymieszaj ser ricotta, orzechy włoskie, oregano, parmezan i dopraw do smaku. Do każdego kapelusza nałóż łyżeczką do herbaty mieszankę serową, po czym skrop oliwą z oliwek. Piecz przez 10 minut, aż pieczarki będą miękkie.
W tym czasie opiecz chleb i ułóż kromki chleba na płaskich talerzach, a na nie nałóż pieczarki. Jeśli chcesz, skrop całość oliwą z oliwek i podawaj na ciepło.

Mniam!


Dodaj do:
TwitterTwitterWykopMySpaceUstaw opisPingerDiggGoogle bookmarksRedditStumbleuponTechnoratiYahoo buzzDelicious

Jedna odpowiedź do wpisu “Tosty z pieczarkami nadziewanymi serem ricotta i orzechami włoskimi”

  1. Magda pisze:

    Ja chcę tosta!!!



Zostaw odpowiedź